BESPLATNE KREATIVNE LIKOVNE RADIONICE

S AKADEMSKOM SLIKARICOM

VESNOM ŠANTAK

U CENTRU ZA KULTURU NOVI ZAGREB

OD 1. 7. do 17. 7. 2020.,

ponedjeljkom, srijedom i petkom od 18.15 do 21

 

NEVIDLJIVI GRAD i MITSKI NARATIVI:

nestala fontana, restoran Galeb, Plesna haljina žutog maslačka i drugi motivi

Istraživanje skrivenih urbanih narativa susjedstva u Remetinečkom gaju

Mjesta su tek djelomične i uvraćene povijesti o prošlostima kojima su drugi oteli čitljivost, nagomilana vremena koja se mogu rasklopiti, jedino nalik pričuvnim pričama ostajući u stanju rebusa, konačno i simbolizacija ugrađenih u bol ili zadovoljstvo tijela. 

Michel de Certeau (Invencija svakodnevice, Naklada MD, 2003.)

 

Michel de Certeau i Luce Giard u The Practice of Everyday Life kažu kako susjedstva oblikuju i nevidljive povijesti hodanja, odijevanja, stanovanja, kuhanja. Nevidljive povijesti otkrivaju različita sjećanja koja više nemaju svoj prostor: obiteljske tradicije i bezvremene događaje, sjećanja iz djetinjstva. Tako „rade“ i urbani narativi. Oni vidljivi grad dopunjuju „nevidljivim gradovima“ o kojima je pisao Italo Calvino. Koristeći rječnik predmeta i dobro poznatih riječi   narativi stvaraju druge dimenzije, koje mogu biti  fantastične, nemarne, zastrašujuće i točne. Oni grad čine „uvjerljivim“, otvaraju „putovanja“. Oni su ključevi grada i vode nas prema „mitskome“.

Zajednički ćemo stvarati nove bilješke poetskih narativa ‘obučene’ u jezik likovnosti, uz pomoć različitih materijala: od boja i papira, do kreativnog izražavanja kroz oblikovanje malih skulptura, instalacija u prostoru i/ili drugih bezbrojnih maštovitih mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju. Materijal za rad je osiguran.

Radovi će biti prezentirani sredinom rujna na manifestaciji Dani Laništa u sklopu Akcije za Trg Narodne zaštite.

Prijave za sudjelovanje na:

galerija.vladimir.buzancic@czk-novi-zagreb.hr


Vesna Šantak rođena je 1969. godine u Zagrebu. Nakon završene osnovne škole i Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, diplomirala je slikarstvo na odjelu grafike i stekla zvanje slikar-grafičar na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1998. godine, u klasi profesora Frane Para.  Od 1995. godine sudjelovala je na studijskim putovanjima u okviru “Vrbničke grafičke akademije” na otoku Krku (VGA) 1995., 1996. i 1997. godine.

Osim slikarstvom i kiparstvom bavi se i ilustriranjem knjiga, organizacijom projekata i radionica te pedagoškim radom (voditeljica je likovnih i plesnih radionica za djecu i odrasle  od 1998.

Surađivala je s Otvorenim učilištem u Zagrebu, a trenutno surađuje s Centrom za  kulturu Trešnjevka, Međunarodnim centrom za kulturu Travno, Centrom za kulturu Pešćenica i Hrvatskim društvom likovnih umjetnika (HDLU-om). Osmislila je i nekoliko projekata: „Vremeplov“, „Naslikaj pismo prijatelju“ i “Oblik – prostor – kretanje“ koji su uvršteni u javne potrebe u kulturi Grada Zagreba. Od 2013. voditeljica je likovne radionice u Centru za kulturu Novi Zagreb. Godine 2010. boravila je na art rezidenciji u Cité Internationale des Arts Paris. Članica je HDLU-a Zagreb, Academie Moderne te HZSU-a.