31.03.2023., petak, 18h
Program je besplatan!

Nina Jecić
iz obrta Licitar podijelit će s nama svoj način izrade licitara u Centru za kulturu novi Zagreb

Zbog ograničenog broja polaznika primaju se prijave zainteresiranih na mail czk@czk-novi-zagreb.hr

Licitar je šareno ukrašeni kolač od slatkoga tijesta koji se tradicionalno proizvodi u središnjem, ali i nizinskome dijelu Hrvatske. Njega uglavnom proizvode obrtnici- medičari, koji uz to izrađuju i druge medenjake, napitke od meda, svijeće i slično, a svi ti proizvodi najčešće se prodaju na sajmovima i proštenjima. Nekoć se tijesto za licitare utiskivalo u ručno izrađene drvene kalupe, a danas se oblikuje u limenim kalupima pa se peče, boji voćnim bojama (crvena, žuta, zelena, bijela) i ukrašava uglavnom šećernom smjesom i ogledalcima. Tradicionalno je žarko crvene boje, a proizvodi se u različitim oblicima i veličinama.

Tradicija izrade licitara započela je u srednjem vijeku, a u 16. i 17. stoljeću postupno dolazi u panonske krajeve Hrvatske. Zahvaljujući velikom umijeću te posebnom načinu oslikavanja koje su hrvatski obrtnici prenosili i razvijali s generacije na generaciju, licitar je danas postao jedan od nacionalnih simbola te predstavlja autohtoni hrvatskih tradicijski suvenir. Jedna od zanimljivih činjenica je i ta kako je 15. studenoga 2010. tradicija pravljenja licitara upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. Kažu kako ljepota samih licitara može oplemeniti neki prostor, a da njihovo darivanje ili primanje može pružiti veliko zadovoljstvo. No, veliko zadovoljstvo može pružiti i pokušaj izrade vlastitih licitara. Dobri se rezultati mogu postići i nekim lako dostupnim, zamjenskim namirnicama.


LICITARSKE RADIONICE

Radionica obuhvaća cjelovitu izradu licitara, od izrade tijesta, modlanja, pečenja, ljepljenja, želatiniranja i oslikavanja, a sve svoje uratke možete ponijeti kao spomenak na sudjelovanje. Sav potreban materijal je osiguran s naše strane, a Vi ponesite samo dobru volju i želju da izradite vlastiti licitar i vlastiti medenjak i da se pri tom dobro zabavite. Nina Jecić, voditeljica radionice u tajne licitarskih umijeća uputila se surađujući s medičarskom obitelji Škledar iz Bedenice. Želeći i na druge prenijeti svoju ljubav prema hrvatskoj baštini, inicijator je projekta za njezino očuvanje Prstohvat radosti i vedrine, u sklopu kojega vodi radionice o izradi licitara, te nastupa u medijima. Uz to, aktivna je i u promicanju hrvatskih suvenira, te je u dvogodišnjem mandatu bila predsjednica Udruge hrvatski suvenir (2004-06).


Program etno radionica participiran je od Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo