Filmska radionica Moj prvi video podcast
U Centru za kulturu Novi Zagreb od 19.05.- 21.05.2023.

Nakon uspješne prve filmske radionice u kojoj su osnovnoškolci napravili svoj prvi TV Dnevnik u suradnji Centra za kulturu Novi Zagreb i udruge Start Art imate priliku napraviti svoj prvi podcast.
Radi se o formi na društvenim mrežama koja je posljednjih godina postala iznimno popularna prvenstveno među mlađom populacijom. Sve češće su podcasti jedan od primarnih načina komuniciranja i pribavljanja informacija.

Sugovornik i podcaster u jednoj ležernijoj formi razgovora od klasičnog intervjua dolaze do informacija koje dijele sa publikom. Treba naglasiti kako u podcastima publika često može sudjelovati u razgovorima sa svojim pitanjima koje podcaster čita sugovorniku. Servisi poput ”Podcast inkubatora” koji se emitira na YouTubeu, postali su već dio mainstream medija i na dnevnoj razini dovodi goste iz različitih sfera društva koje slušamo u dvosatnom ili trosatnom razgovoru. Kvalitetan podcast ima mnoge forme klasičnog tv intervjua u tehničkom smislu. Potreban nam je studio, nekoliko kamera, osvjetljenje, ozvučenje aktera razgovora, realizator koji miksa kamere itd. Sve te tehničke detalje pa do samog načina razgovora i biranja pitanja prolazit ćemo na trodnevnoj školici u kojoj ćemo naravno posljednji dan napraviti – naš prvi podcast!

Plan i program:

19. svibnja
– predvečer od cca 19:00 posjet ekipi Podcast inkubatora, da vidimo kako se podcast radi uživo i što se događa iza kamere

20. svibnja
– 11:00 – 15:00 (teorija i praksa)
– namještanje studija
– koje su uloge kamera?
– što radi realizator?
– Kako namjestiti svjetlo u studiju?
– biranje uloga (snimatelji, realizator, sugovornici, voditelji…)
– biranje tema

21. svibnja
– 11:00 – 15:00
– snimanje našeg prvog podcasta

Voditelji radionice su kao i prošle godine urednik i reporter na Novoj TV Vlado Boban i njegov dugogodišnji kolega i snimatelj Dejan Tatomir. Dejan i Vlado su zajedno radili i na dokumentarnim filmovima, brojnim velikim natjecanjima, glazbenim video spotovima, i često predaju osnovnoškolcima i srednjoškolcima o tajnama novinarskog posla.

Broj polaznika je ograničen stoga požurite s prijavama!

FB event –> Filmska radionica: Moj prvi videopodcast