Srijedom (6. ožujka, 13. ožujka i 20. ožujka 2024.)
Vrijeme: 15h – 18h
Prijave na email –> czk@czk-novi-zagreb.hr

FB event –> Kreativna radionica keramike za seniore

Radionica keramike preporučuje se svima koji se žele relaksirati kroz kreativan rad s prirodnim materijalom kao što je glina i za koju se tvrdi da ima ljekovit učinak. Poznata je i kao odlična anti-stres terapija pri čemu se razvija mašta, logičko i apstraktno mišljenje i fina motorika ruke. Glina je idealna za ljude koji tvrde da nemaju poseban talent a kreativci su u duši. Izraditi predmet od materijala kao što je glina ima fascinantan oplemenjujući učinak stoga izrada keramike oduvijek veseli ljude. Ova aktivnost ispunjena je pozitivnim nabojem i vrlo je ugodna. Sadržaj radionice čine tehnike modeliranja i građenja, suha obrada predmeta, dekoriranje bojama i glaziranje. U danima izrade predmeta i nakon ovog tečaja polaznik je prilično spreman upustiti se u samostalan rad s keramikom. Tečaj je vrlo informativan, može se saznati mnogo podataka o materijalu, tehnikama rada, raznim majstorstvima i efektima zanata, o nabavci materijala i opreme i sl. Provodi se u manjim grupama (do 10 polaznika max). Upravo zato, svakom polazniku pristupa se individualno i pruža mu se maksimalan broj informacija. Radovi nastali za vrijeme trajanja radionice ostaju u vlasništvu polaznika

Organizator: Centar za kulturu Novi Zagreb, viša stručna suradnica Gordana Deriš
Mjesto: Centar za kulturu Novi Zagreb
Voditeljica radionice keramike: Aleksandra Ivanac, mag prim.educ. i likovne kulture, NLP master practitioner, Life & Business Coach

Kako bi svojim starijim sugrađanima stvorili preduvjete za dostojanstvenu starost osiguravajući usluge koje će utjecati na kvalitetniji život, Grad Zagreb izradio je Zagrebačku strategiju za unapređenje kvalitete života osoba starije životne Svrha Strategije je unaprijediti uvjete za unapređenje kvalitete života osoba starije životne dobi. Cilj Strategije je uspostava poticajnog okruženja koje priznaje i poštuje potrebe i prava starijih osoba na dostojan život te na sudjelovanje u društvenom i kulturnom životu.

CILJEVI PROGRAMA:
Povećanje kvalitete života starijih ljudi kroz radionice kao mjesto zadovoljavanja kreativnog druženja ove populacije. Cilj Centra je da postane mjesto zadovoljavanja kulturnih potreba ali i izričaja populacije treće životne dobi i time olakšat njihovu socijalnu integraciju.

KRATKI OPIS AKTIVNOSTI/PROJEKTA:
U starijoj dobi druženje i ugodne socijalne interakcije su od velike važnosti upravo zbog povoljnih učinaka na raspoloženje, ali i na pamćenje te ostale kognitivne funkcije.

 

Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo