Besplatne aktivnosti za djecu i mlade školskog uzrasta tijekom zimskih praznika u Centru za kulturu Novi Zagreb!

02.01.2024. – 05.01.2024 / 10h – 14h
Info i prijave putem maila –> czk@czk-novi-zagreb.hr

IGRAONICE
Igra stvara ugodnu i poticajnu atmosferu. Djeca uživaju u svim fizičkim i emocionalnim doživljajima igre. Ove obje vrste doživljaja možemo proširiti nudeći im sredstva i ideje, no čini se, pružimo li im manje ovih pogodnosti, poći će im za rukom pronaći sadržaje i izmisliti igre, a to im čini zadovoljstvo. Igrom potiskuju agresivnost, strah i tjeskobu, a to je upravo naš glavni cilj, jer koristeći se igrom kao dodatnim sredstvom, omogućujemo im lakše pronalaženje aktivnosti slobodnog vremena u skladu s njihovim slobodnim izborom i afinitetom.

PLAYSTATION, NINTENDO I KOMPJUTORSKA IGRAONICA
Organiziranje nogometnih, košarkaških turnira, lude trke automobila, avanture Huga, Ratatouillea, Little Big Planet…. uz potporu voditelja polaznici se uče toleranciji, strpljenju i timskoj igri jer uz dodatke igrice igraju i četvero zajedno istu igricu.

IGRAONICA DRUŠTVENIH IGARA
Poticanje na igranje, početak uz voditelja, postupni prelazak na suigrače – djecu. Potiče razvoj kritičkog mišljenja: Kako dijete raste, tako se razvija njegovo mišljenje i pogled na svijet. U tom razvoju društvene igre itekako mogu biti od koristi, što u posljednje vrijeme naglašavaju i mnogi stručnjaci. Kada se dijete za vrijeme igre nađe pred nekim problemom, pokušat će ga riješiti. U početku će mu u tome pomoći suigrači, a s vremenom mu takve situacije neće predstavljati prepreku. Stručnjaci kažu kako upravo ovakve situacije uče dijete kako i u stvarnom životu racionalno rješavati potencijalni probleme, dok neki čak kažu kako društvene igre (pod uvjetom da se igraju od rane dobi), pomažu i povećavanju djetetova IQ-a. Djeca će kroz igru shvatiti kako je suradnja s ostalim članovima tima često jedini put do cilja. Jednom kada dijete zaista shvati kako je poraz dio igre, te da cilj igara nije uvijek pobjeda, počet će prihvaćati i „poraze“ u stvarnom životu, te da se stvari ne mogu uvijek odvijati onako kako želimo.

GOMBAONICA” – rekreativni programi
Ping pong i badminton – organiziranje turnira i natjecanja
Hula hop – Vrtnja hula hopa ojačat će mišićni trup, kičmu, popraviti ravnotežu, držanje i kretanje. Hula hop čini djecu spretnijima, dovodi ih u bolju formu i ispunjava pozitivnom energijom.

Jednostavne igre loptom: graničar, odbojka ….
Igre u prirodi: puhanje balončića od sapunice, zmajada….

Radionica je specifičan oblik grupne interakcije. Glavno obilježje radionica je kružna komunikacija: sudionici dijele svoja iskustva tako da svatko vidi svakoga. Uloga voditelja je poticanje i olakšavanje razmjene iskustava djece. Radionice omogućuju iskustveno učenje o sebi, drugima i svijetu. One stavljaju naglasak na proces, a ne na ishod ili rezultat procesa. Tijekom procesa podjednako se apelira na osjetilne, emocionalne i moralne, a ne samo na intelektualne funkcije djeteta. Ono u čemu je pravi edukacijski doprinos takvog načina rada jest cjelovit osobni rast i razvoj.

RADIONICA PRIRODNE KOZMETIKE
Losionska mirisna pločica
Šampon za kosu i gel za tuširanje
Sapunčići
Zimski medeni melem