Mapiranje svjetlom! Zvuči svemirski? Skoro da i jest, ali nije – vrlo je ovozemaljski i sjajno!

Zamislite od HNK napraviti portal u nove galaksije, od Cibone dizalo do Mjeseca ili Arene trkalište intergalaktičkih jahača. To su samo naše ideje, a Ivan Lušičić Liik je taj koji nas je nadahnuo svojim svjetlosnim projekcijama. Ovaj dizajner svjetla i primijenjeni umjetnik koristi se svjetlošću kao novim insrtumentom i alatom za preoblikovanje prostora u neke nove elemente.

Liik će povodom Akcije za trg u Centru za kulturu Novi Zagreb održati kreativnu petodnevnu radionicu za srednjoškolce koji će od postojećih prostora izraditi umjetničke instalacije uz pomoć spektra boja projiciranih svjetala. Cilj je radionice prikazati mogućnosti računalnih softvera i projektora u procesima miksanja slika i animacija koje se događaju istovremeno s prikazom u javnom, i tako, stvarnom vremenu. Tim se radnjama i procesima u javnomu prostoru stvaraju vizualne performanse – produkt na kojemu se radi za vrijeme radionica.

Ivan Lušičić Liik odbjegli je arhitekt, dizajner svjetla i primijenjeni umjetnik u području novih medija. U pozadini se njegovih radova daju primijetiti ostaci (utjecaja i elemenata) formalnog obrazovanja sa studija arhitekture i kazališnog oblikovanja svjetla.

Liik će održati radionice 11-15. rujna 2020. u Centru za kulturu Novi Zagreb u terminima 17-20 sati. Radionice su besplatne, a prostor je opremljen prema mjerama i propisima Stožera za civilnu zaštitu RH.

Radionica prima sedam polaznika, zbog čega se potrebno što prije prijaviti na e-mail: projektsukultura@gmail.com s naznakom ‘PRIJAVA NA RADIONICU’ u naslovu maila.

Više o Akciji za trg pročitajte na stranicama projekta SuKultura i Facebook stranici CZK Novi Zagreb.