Studio Artless i Centar za kulturu Novi Zagreb pozivaju zainteresirane građanke i građane na javnu raspravu u sklopu projekta

Nevidljivi grad i mitski narativi

Studija Artless vezanog uz urbanističku problematiku Trga Narodne zaštite i naselja Remetinečki gaj u sklopu projekta SuKultura u četvrtak 16.7.2020. u 18.30 sati u dvorani podruma CKNZg (Trg Narodne zaštite 2, Remetinečki gaj)

 Mjesta su tek djelomične i uvraćene povijesti o prošlostima kojima su drugi oteli čitljivost, nagomilana vremena koja se mogu rasklopiti, jedino nalik pričuvnim pričama ostajući u stanju rebusa, konačno i simbolizacija ugrađenih u bol ili zadovoljstvo tijela.

 Michel de Certeau (Invencija svakodnevice, Naklada MD, 2003.)

Razgovaramo o povijesti i sadašnjosti Trga Narodne zaštite u Remetinečkom gaju na kojem je 1955. sagrađena zgrada općine Remetinec. Bila je to prva zgrada u naselju i jedna od prvih javnih zgrada u Novom Zagrebu. Danas je u njoj smještena VI. Policijska postaja kojoj gravitiraju stanovnici čitavog Novog Zagreba. Na trgu je i zgrada Centra za kulturu Novi Zagreb, dugo godina jedina institucija kulture južno od Save.

Izvorno urbanističko rješenje trga, kojega je autor Branko Berc, uvelike je devastirano pretvaranjem većeg dijela trga u parkiralište i odlagalište zaplijenjenih vozila te zatrpavanjem nekadašnje fontane.

Umjetničkim projektom Nevidljivi grad I mitski narativi prisjetit ćemo se nastanka najstarijega trga preko Save, u kontekstu kojega želimo reflektirati izgubljene urbanističke i socijalne vrijednosti, istražiti iskustva svakodnevnog življenja njihovih stanovnika danas te pokrenuti raspravu o adekvatnijem korištenju trga i zgrade policijske postaje sa svrhom  unaprijeđenja kvalitete života u naselju Remetinečki gaj.

Sudjeluju:

Anita Zlomislić, pov. umjetnosti i voditeljica Galerije Vladimir Bužančić

Mladen Plazibat, predsjednik Mjesnog odbora Remetinec

Željko Jamičić, dugogodišnji stanar Remetinca

Moderira: Ana Janjatović Zorica