U sklopu dvogodišnjeg projekta jačanja civilno-javnog partnerstva udruge Domino Bacači Sjenki u subotu, 5. rujna postavljaju ispred Centra za kulturu Novi Zagreb u Remetincu mobilni interpretativni centar grada. Ovo istraživanje u formi “otvorenog ureda” potrajat će na više lokacija u tom dijelu grada do 12. rujna kada će Bacači Sjenki izvesti zajedno s građanima Zagreba performans “Bitka za Zagreb počinje u Remetincu” u sklopu Akcije za trg.

Jedna od zadaća ovog mobilnog interpretativnog centra grada jest mapiranje interesnih skupina koje bi u pokušaju da se grad izvuče iz višedekadne recesije i propadanja trebale sjesti za stol i razgovarati. Dekadencija grada Zagreba i desetljetna devastacija ili selektivna “degustacija” svih prostora zajedništva, ali i cjelokupne infrastrukture grada kulminirala je pandemijom, devastirajućim potresom i neočekivanim poplavama koje su sve te probleme grada još više iznijeli na vidjelo. Ili kao što kaže stara poslovica: „ne pada snijeg da pokrije brijeg nego da svaka zvjerka pokaže svoj trag“. Upravo slijedeći smisao te narodne mudrosti Bacači Sjenki žele zajedno s građanima mapirati i definirati one interesne skupine koje žele i moraju ili bi trebale imati mjesto za stolom na kojem će se planirati i odlučivati buduća obnova grada, buduće popravljanje i usavršavanje njegove infrastrukture te njegov razvoj i promjene na korist svih.

Na ovom istraživanju sudjelovat će osim građana Zagreba intermedijalni i izvedbeni umjetnici, sociologinje, ekonomisti, filmski i kazališni redatelji, koreografkinje i plesači te povjesničari i povjesničarke umjetnosti Boris Bakal, Marija Georgiev, Leo Vukelić, Sandra Uskoković, Nikolina Komljenović, Tatjana Tihomirović, Veno Mušinović i drugi.

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana i hvaljena međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti, koja uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, film, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.

Dvogodišnji projekt SuKultura počeo je u listopadu 2018., no njegovi su ciljevi dugoročni: jačanje civilno-javnog partnerstva putem modela sudioničkog upravljanja u kulturi. Riječ je o povezivanju nezavisnih udruga i organizacija koje djeluju u polju kulture, nadležnih gradskih institucija te javnih ustanova u kulturi. Svrha je u novozagrebačkim kvartovima oživjeti različite kulturno-umjetničke programe namijenjene lokalnoj zajednici, kao i svim ostalim zainteresiranim posjetiteljima. Manifestacija Akcija za trg pružit će primjer programa osmišljenih, provedenih i realiziranih upravo na ovim temeljima: zajedničkim angažmanom svih spomenutih strana.

 Nositelj projekta SuKultura je udruga Domino, a partneri su Centar za kulturu Novi Zagreb, Gong, Grad Zagreb, Kulturni centar Travno i Umjetnička organizacija Eurokaz. Projekt SuKultura sufinancirala je Europska unija kroz Europski socijalni fond u iznosu od 1.801.208,174 kn, a ukupna vrijednost projekta iznosi 2.119.068,44 kn. Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Domino.