Prostori Novog Zagreba I: Zagrebački velesajam

PERIPATETIČKI FORMAT + POP-UP IZLOŽBA
ŠETNJA ZAGREBAČKIM VELESAJMOM
Zagrebački velesajam
25. svibnja 2024.
11h-13h (polazak u 11h na glavnom/južnom ulazu)

Vodiči: Sonja Leboš, Lana Lovrenčić

Ovaj peripatetički format (šetnja, opservacija u hodu) upoznati će vas s osnovnim urbanološkim postavkama Zagrebačkog velesajma i nekim vrhunskim djelima modernističke ali i vernakularne arhitekture koja se tamo nalaze. Pop-up izložba, pak, omogućit će uvid u neka arhitektonska djela koja su se nekoć tamo nalazila ili pak manje vidljive detalje postojećih objekata.

Šetnja završava posjetom izložbi posvećenoj Većeslavu Holjevcu, zagrebačkom gradonačelniku koji je najzaslužniji za izgradnju Zagrebačkog velesajma i Novog Zagreba.

O voditeljici:
Dr.sc. Sonja Leboš obranila je doktorsku disertaciju naslova “Grad na filmu, film u gradu: Zagreb 1941.-1991., kulturno-antropološka perspektiva” u studenom 2022. godine. Diplomirana kulturalna antropologinja te hispanistica, ekspert za kulturni turizam, likovna pedagoginja, studirala je i scenografiju i arhitekturu u Pragu i Zagrebu. Njene aktivnosti kreću se u području kulturalnih i urbanih studija, obrazovanja i produkcije u kulturi i umjetnosti, vizualne i urbane antropologije te analize diskursa, a kustosko-umjetničko i znanstveno djelovanje u području javnog kulturnog rada na međama narativnog urbanizma i vizualnih umjetnosti, dizajna, teorije i prakse performativnosti, filma i novih medija.

Program ostalih događanja u sklopu projekta Prostori Novog Zagreba I: Zagrebački velesajam:

PREDAVANJE
Zagrebački velesajam na filmu

Centar za kulturu Novi Zagreb
Trg Narodne zaštite 2
22. svibnja u 20h
Predavačica: Sonja Leboš

Predavanje će obuhvatiti razne aspekte filmske proizvodnje koji su se odvijali na Zagrebačkom velesajmu, kao i reprezentaciju Zagrebačkog velesajma na filmu u raznim žanrovima: od industrijskog, propagandnog do igranog filma u razdoblju od 1956. do 1979. godine. Bit će riječ o filmovima Hajrudina Krvavca, Branka Bauera, prvom i jedinom filmu filmologa Ante Peterlića, i dr.

IZLOŽBA
Zagrebački velesajam 1956-1961.
Društveni, privredni, (geo)politički i prostorni zamašnjak razvoja socijalističkog grada

Galerija “Modulor”
Park Stara Trešnjevka 1
21. svibnja 2024 – 6. lipnja 2024.
Kustosice: Sonja Leboš, Lana Lovrenčić
Otvorenje izložbe: 21. 5. 2024. U 19 sati
Radno vrijeme Galerije “Modulor”: radnim danom od 10 do 20 h

RADIONICA OBLIKOVANJA ZVUKA
Zvučni jezik Velesajma

Centar za kulturu Novi Zagreb
Trg narodne zaštite 2
15. i 16. lipnja 2024.
10h-13h
Vodi: Dora Fodor

IZVEDBENI FORMAT // FESTIVAL PERFORACIJE
OPERA COMMERCIALE III

Zagrebački velesajam (Kineski paviljon)
27. lipnja 2024. u 21 h
Autori: Luka Bosanac (dramaturgija), Dora Fodor (medijaturgija, video, zvuk), Sonja Leboš (medijaturgija, tekst, izvedba)
Trajanje 45 min

Koncept: Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja
Produkcija: Centar za kulturu Novi Zagreb i Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka i Institutom za povijest umjetnosti (izložba), Udrugom Domino (izvedbeni format) i Zagrebačkim velesajmom (peripatetički i izvedbeni format)
Podrška: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija, Zagrebački velesajam

Izložba je dio istraživačkog projekta Instituta za povijest umjetnosti FEMO – Fenomeni hrvatskoga umjetničkog moderniteta;

Interne istraživačke projekte financira Europska unija – NextGenerationEU iz sredstava osiguranih u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021.–2026. (NPOO).