ŠPIJUNSKA ŠKOLA:

besplatna dvodnevna radionica za odrasle

17-18.9.2020.

Tko danas ne voli zaviriti u različite prostore kao mali voajer ili špijun? Pa makar se radilo o našoj djeci. Razumijemo se – svi smo slični.
No što kažete na pravu špijunažu, na urban i kreativan način? U sklopu remetinačke Akcije za trg, organiziramo besplatne radionice špijunske škole za djecu i odrasle.
Kazališna redateljica Tea Tupajić započela je 2013. rad na projektu Umjetnost obmane u kojem se bavi metodama rada agenata tajnih službi. Koristeći obmanu kao glavno oruđe, tajne su službe razvile tehnike kao što su emocionalna manipulacija, implantacija motivacije, i slične psihološke igre u znanstveno preciznu umjetnost međuljudske interakcije. Kao suradnike u projektu, Tupajić je pozvala aktivne i bivše agente izraelskih tajnih službi Mossad i Shin Bet te je s njima istraživala paletu vještina, tehnika i nužne virtuoznosti potrebne za njihov rad.
Špijunska škola radionica je zasnovana na metodama i strategijama znanstveno precizne umjetnosti međuljudske interakcije, koje je redateljica naučila u istraživanju. Tijekom dvodnevne radionice dobit ćete uvid ne samo u paletu vještina kojima se obavještajci služe u svakodnevnom radu nego i u izvorne vježbe koje se koriste u njihovim edukacijskim centrima. Kroz seriju dinamičnih, uzbudljivih zadataka imat ćete priliku naučiti neke od vještina te pronaći mogućnost njihove primjene u svakodnevnom životu – u komunikaciji, situacijama koje zahtijevaju samopouzdanje, improvizaciju, kontakt s nepoznatim osobama.
Obavještajne agencije instrumenti su ratovanja. Njihove metode možda nisu usmjerene na velike brojeve ljudskih žrtava (uzmimo kao primjer Hladni rat, zlatno doba obavještajnog djelovanja, koji je u usporedbi s drugim ratnim razdobljima sličnih razmjera imao relativno mali broj žrtava), no jednako su umiješane u razne sukobe. Cilj je ove radionice preispitati, staviti u novi kontekst te preuzeti te vještine i metode i pronaći za njih nove, mirnodopske upotrebe.
Radionica je otvorena odraslim osobama svih zanimanja i interesa.
Prijave na e-mail:
projektsukultura@gmail.com
***

 Nositelj projekta SuKultura je udruga Domino, a partneri su Centar za kulturu Novi Zagreb, Gong, Grad Zagreb, Kulturni centar Travno i Umjetnička organizacija Eurokaz. Projekt SuKultura sufinancirala je Europska unija kroz Europski socijalni fond u iznosu od 1.801.208,174 kn, a ukupna vrijednost projekta iznosi 2.119.068,44 kn. Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Domino.